בתקופת קום המדינה וגם בתקופה שקדמה לה, היהודים שגרו בארץ ישראל יכלו רק לחלום על טעמי פירות אקזוטיים כמו אסאי וקוקוס. הם הסתפקו בפירות אחרים, שנמצאו בשפע בארץ שלנו בזמנו – סברס, תפוזים ותפוחים. המגוון העצום של פירות שנגיש בפנינו היום הוא תוצאה של תהליך הגלובליזציה – תהליך שלא פסח אפילו על המבודדות שבקהילות. היום, בזכות מבחר פירות עשיר במיוחד, כל ארץ יכולה להיות ארץ טרופית יפה.
גלובליזציה התרחבות שוק הפירות
הגלובליזציה השפיעה רבות על התרחבותו של שוק הפירות. בעבר, פירות גדלו ונצרכו סביב אזור גאורפי מסוים. מי מאיתנו שביקר ביער השחור בגרמניה וודאי אכל את עוגת היער השחור, העשירה בפירות יער מתוקים. זו דוגמה לכך שמאכלים מסורתיים הושפעו מהיצע הפירות שהאדמה הציעה באותו האזור.
כל זה החל להתערער כאשר שינויים מסוימים המיוחסים לתהליך הגלובליזציה הגיחו לחיינו. השינויים הטכנולוגים בתחום התחבורה הגדילו באופן משמעותי את המרחקים הגיאוגרפיים האפשריים להובלת פירות, מה שהביא עימו שוק פירות גלובאלי יותר.
אם קראתם עדויות או ספרים שמתארים את חייהם של אירופאים עד שלהי המאה ה-19, ייתכן ששמתם לב שהאוכל שהיה מוגש על השולחן היה תלוי באופן ישיר בעונת השנה. המאכלים המסורתיים השתנו וכללו פירות שאפשר למצוא נכון לעונה.
היום, זמינות הפירות היא מעל ומעבר לכל דמיון. אנחנו יכולים לאכול פירות שאינם בעונת השנה של האזור בו אנו חיים, ואת הפריבילגיה הזו יש לזקוף לזכות השינויים הטכנולוגיים בתחבורה. ניתן להעביר פירות הגדלים במדינות בהן עונת השנה מתאימה לגידולם, למדינות בהן הם אינם בעונה.
אמנם, יש חסרון מסוים לייבוא של פירות מחוץ לארץ. הדבר מוביל לשינוי בדפוסי הצריכה, כך שהאוכלוסייה המקומית מבכרת פירות מבחוץ על פני פירות מקומיים. כך, הכספים זורמים החוצה במקום להשאר בגבולות המדינה, ופירות מקומיים נשארים בשדה כי אין ביקוש. הדבר מתקשר באופן ישיר גם לאתגרים המוצבים בפני חלקאים קטנים בימינו, שנשארים חסרי אונים אל מול הכוח העצום של חברות הפירות הגדולות.
פירות – לא רק במצבם הגולמי
עוד השפעה של הגלובליזציה היא הצורה בה אנו צורכים פירות. לא רק שאנחנו זוכים לאכול מפירות צמחו על אדמתנו, אלא לאכול אותם בתצורות שונות וטעימות שהן מנות חלקן של תרבויות אחרות.
שייקים הם טרנד כבר במשך שנים, אך ניכר כי בשנים האחרונות גבר הביקוש אפילו עוד יותר. ההוכחה לכך היא בצמיחה של מותגים המציעים שייקים בריאים מפירות, שהולכים ומציפים את הקניונים ואת שדרות העיר. בנוסף, ניכר כי יותר ויותר אנשים בוחרים להכין את השייקים שלהם בבית לבד, בין אם כתחליף לארוחת בוקר או בתור פינוק שלאחר אימון ספורט טוב.
טרנד בולט שהגיע לארץ שלנו מדרום אמריקה הוא "סמודי בוול". "סמודי בוול" היא מנה קיצית ומעוררת, שמשתלבת מדהים עם מזג האוויר הישראלי. הטרנד נוחל הצלחה רבה בעיקר בתל אביב, ומציף את הרחובות במנה מפוארת של יוגורט עם פירות טרופיים. למעשה, מדובר בסוג של שייק, רק בתצורה שונה – בקערה ועם פירות חתוכים מעל. אחד המרכיבים המזוהים ביותר עם המנה הזו הוא יוגורט אסאי.
טרנד נוסף שנהייה סנסציה של ממש הוא ארטיק פירות טבעי. אפשר לראות אותו יותר ויותר במקררים של מסעדות טבעוניות בתל אביב, באירועי חברה ובחתונות. גם המקור של הארטיקים הללו מיוחס לדרום אמריקה.
לפי מכון למחקר שווקים בינ"ל, נתח השוק של גלידות וארטיקים טבעוניים העולמי מוערך בשווי של 623.63 מליון דולר, וצפוי תוך עשור להגיע ל-984.16 מליון – גידול מטורף של יותר מ 150%! הסיבות לביקוש העולמי ההולך וגובר לארטיקים בריאים הן רבות. חלק מהאנשים עוברים לרכוש גלידות וארטיקים נטולי חלב מסיבות בריאותיות, טבעוניות, או בגלל אלרגיה לחלב, שאחוזי הילדים שלוקים בה רק גדל משנה לשנה. יתרה מכך, לשוק זה יש יתרון נוסף בישראל בשל הצרכנים שומרי הכשרות, המעוניינים בקינוח פרווה אחרי ארוחה בשרית.
פריז – חגיגה של טעמים
אנחנו בפריז נתקלנו לראשונה בארטיקים טבעיים העשויים מפירות בטיול במקסיקו. את הארטיקים הראשונים רקחנו עוד במטבח של אמא ובשנת 2007 כבר פתחנו חדר יצור קטן שמהר מאוד התרחב למפעל חדיש ולשני סניפים. הטעמים שאנחנו מציעים מגוונים, ואפשר למצוא בינהם מחווה לפירות הארץ ישראליים הטובים – סברס, תפוז, רימון, אשכוליות וגם לפירות הטרופיים האהובים – קוקוס, אסאי, אננס ועוד רבים.
תוכלו למצוא בחנות הפיזית ובחנות האינטרנטית שלנו מארזים להרכבה עצמית בטעמים שאתם אוהבים, מארזים קטנים של ארטיק סורבה בשישיות, או מארזים גדולים הרבה יותר כמו מארזי ארטיקים לאירועים. הארטיקים שלנו הם ארטיקים בריאים ללא חומרים משמרים, ללא צבעי מאכל וללא כימיקלים או חומרים סינתטיים למיניהם. הם מכילים עד 80% פרי, מים וסוכר. כמה פשוט, ככה טעים.
עכשיו כאשר הקיץ כבר נמצא בשיאו, אחד המארזים עליהם אנחנו יותר ממליצים הוא מארז משפחתי מפנק של 24 ארטיקים בגודל גדול, וב-12 טעמים מובחרים (שניים מכל טעם). במארז זה תוכלו למצוא ארטיקים בטעמים קוקוס, אננס, פסיפלורה, פירות יער, ליצ'י ושילובים מעניינים כמו תות-קוקוס, קפה-קוקוס, קקאו-קוקוס ועוד. מילה שלנו, בכל פעם שתפתחו את המקפיא ותשלפו ארטיק בלוטות הטעם יחגגו את טעמיה של הארץ הטרופית היפה שלנו.
אתם יכולים לסמוך עלינו שהארטיקים שלנו יהיו בריאים וטבעיים בדיוק כמו ארטיקים ביתיים, ואפילו יותר טעימים בשל טכנולוגיית הערבוב וההקפאה שלנו ובזכות הפירות הטריים שאנו משתמשים בהם. ניתן לרכוש את הארטיקים שלנו דרך האתר, בסניפים בתל אביב ובנתניה או באיסוף דרך נקודות המכירה.